Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 44
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 57
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 288
Składniki
schab ze śliwką składniki: kawał mięsa na schab, śliwki suszone, pieprz, sól, kilka małych jabłek, goździki, sok z cytryny, trochę masła, kawałeczek pomarańczy mięso pozbawiamy kości. nakłuwamy na całości otwory, prawie do samego dna, ale należy uważać, żeby nie przebić. wklepujemy w mięso (również w otwory) sól i pieprz. do dziurek wkładamy śliwki i to tak od serca! nie żałować sobie, bo im więcej tym lepiej. jabłka obieramy i kroimy na kawałki (nie muszą być małe, bo i tak potem to rozciapciamy). wrzucamy na patelnie i dusimy z masełkiem. na łyżkę masła przypadają jakieś 3 małe jabłka. dorzucamy zmiażdżone goździki i dusimy podlewając troszkę wodą. gdy jabłka będą miękkie dolewamy troszkę soku z cytryny i rozdrabniamy widelcem na papkę. mięso kładziemy na foremce wyłożonej folią aluminiową. okładamy je dokładnie z każdej strony pieżynką z jabłek i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy w zależności od wagi mięsa. 1 kg = 60 minut. po wyjęciu wyciskamy sok z pomarańczy po całości. jest po prostu przepyszny! smacznego!