Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7529
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2511
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7529
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2511
Składniki
schab ze śliwką składniki: kawał mięsa na schab, śliwki suszone, pieprz, sól, kilka małych jabłek, goździki, sok z cytryny, trochę masła, kawałeczek pomarańczy mięso pozbawiamy kości. nakłuwamy na całości otwory, prawie do samego dna, ale należy uważać, żeby nie przebić. wklepujemy w mięso (również w otwory) sól i pieprz. do dziurek wkładamy śliwki i to tak od serca! nie żałować sobie, bo im więcej tym lepiej. jabłka obieramy i kroimy na kawałki (nie muszą być małe, bo i tak potem to rozciapciamy). wrzucamy na patelnie i dusimy z masełkiem. na łyżkę masła przypadają jakieś 3 małe jabłka. dorzucamy zmiażdżone goździki i dusimy podlewając troszkę wodą. gdy jabłka będą miękkie dolewamy troszkę soku z cytryny i rozdrabniamy widelcem na papkę. mięso kładziemy na foremce wyłożonej folią aluminiową. okładamy je dokładnie z każdej strony pieżynką z jabłek i wstawiamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika. pieczemy w zależności od wagi mięsa. 1 kg = 60 minut. po wyjęciu wyciskamy sok z pomarańczy po całości. jest po prostu przepyszny! smacznego!