Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schab ze szpinakiem"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13836
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22338
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13836
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4330
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43293
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 532
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 462
Składniki
Schab umyj, wytrzyj, ew. oczyść z białych błonek. Natrzyj solą, pieprzem i obranym, przeciśniętym czosnkiem. Natkę pietruszki opłucz, posiekaj, dodaj do mleka. Zanurz w tym schab i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia przygotuj nadzienie. Szpinak przełóż na durszlak i bardzo dokładnie opłucz go pod strumieniem zimnej bieżącej wody. Pozostaw, by ociekł. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Zeszklij cebulę z czosnkiem.
Dodaj szpinak i smaż chwilę, aż listki zmiękną i odparuje cały płyn. Wtedy dołóż pokruszoną fetę, wszystko przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj i dobrze wystudź nadzienie.
Mięso wyjmij z marynaty, wytrzyj ręcznikiem papierowym. Natnij wzdłuż tak, by dało się je rozłożyć jak książkę. Przykryj mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbij je tłuczkiem na jak największy płat (uważaj, by go nie podziurawić.)
Na mięsie rozłóż nadzienie, zwiń ciasno roladę, obwiąż ją sznurkiem. Podlej bulionem i piecz 1,5 godz. w 190 st. Sos zagęść śmietaną. Pieczeń serwuj np. z potrawką makaronowo-warzywną.Źródło: Tina