Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Schabowe kieszonki"
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1009
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 79
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1009
...pod choinkę. Polecam.
Odsłon: 318
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 79
Składniki
Schab oczyść, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym i pokrój na równe porcje. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazdo nasienne, miąższ pokrój w?paski.
Plastry schabu ułóż na desce, przykryj folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Oprósz mieloną papryką, solą oraz pieprzem, posmaruj z jednej strony musztardą.
Na każdej porcji mięsa połóż plaster szynki i sera, po kilka pasków papryki oraz liść sałaty. Plastry mięsa składaj na pół, tworząc kieszonki z farszem. Boki zepnij wykałaczkami.
Na patelni rozgrzej olej (2-3 łyżki). Jajko rozkłóć na talerzu. Osobno przygotuj naczynie z bułką tartą (ok. pół szklanki). Mięso panieruj w jajku i bułce, wkładaj na patelnię i smaż na rumiano, często obracając, około 10 minut.
Przesmażone kieszonki schabowe podlej szklaną wody. Duś na małym ogniu jeszcze 10 min. Udekoruj natką.
porcji, czas ok. 30 min; porcja – 290 kcal, cena 3,20 zł.
. Kieszonki schabowe możesz też zanurzać w cieście naleśnikowym i smażyć w głębokim oleju.Źródło: Świat kobiety