Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe z jabłkami i porem"
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115864
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7890
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2981
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1406
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 115864
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7890
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2981
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1406
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1248
Składniki
Umyte pory kroimy w krążki, a jabłka w ćwiartki, z których usuwamy pestki. Owoce posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kotlety schabowe myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy 20 g masła z odrobiną oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Doprawiamy pieprzem i solą.
Cebulę kroimy w półplastry i smażymy na pozostałym maśle. Dodajemy pory i jabłka, wlewamy bulion warzywny, sok jabłkowy, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy 5–10 minut.
Kotlety schabowe przekładamy do warzyw i jabłek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym majerankiem i dusimy jeszcze kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Potrawę podajemy z ziemniakami, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.Źródło: Rewia