Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe z jabłkami i porem"
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 6246
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2187
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 10564
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 6246
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2187
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 10564
Składniki
Umyte pory kroimy w krążki, a jabłka w ćwiartki, z których usuwamy pestki. Owoce posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kotlety schabowe myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy 20 g masła z odrobiną oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Doprawiamy pieprzem i solą.
Cebulę kroimy w półplastry i smażymy na pozostałym maśle. Dodajemy pory i jabłka, wlewamy bulion warzywny, sok jabłkowy, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy 5–10 minut.
Kotlety schabowe przekładamy do warzyw i jabłek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym majerankiem i dusimy jeszcze kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Potrawę podajemy z ziemniakami, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.Źródło: Rewia