Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe z jabłkami i porem"
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 41067
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 436
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 230
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 390
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9338
Składniki
Umyte pory kroimy w krążki, a jabłka w ćwiartki, z których usuwamy pestki. Owoce posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kotlety schabowe myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy 20 g masła z odrobiną oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Doprawiamy pieprzem i solą.
Cebulę kroimy w półplastry i smażymy na pozostałym maśle. Dodajemy pory i jabłka, wlewamy bulion warzywny, sok jabłkowy, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy 5–10 minut.
Kotlety schabowe przekładamy do warzyw i jabłek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym majerankiem i dusimy jeszcze kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Potrawę podajemy z ziemniakami, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.Źródło: Rewia