Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Schabowe z jabłkami i porem"
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 18
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 110
Świąteczne smaki.
Odsłon: 95
Schab faszerowany to już w pewnym sensie tradycyjne mięsko na świątecznym sto...
Odsłon: 18
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 110
Świąteczne smaki.
Odsłon: 95
Składniki
Umyte pory kroimy w krążki, a jabłka w ćwiartki, z których usuwamy pestki. Owoce posypujemy majerankiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kotlety schabowe myjemy, a następnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Rozgrzewamy 20 g masła z odrobiną oleju i smażymy mięso na jasnozłoty kolor. Doprawiamy pieprzem i solą.
Cebulę kroimy w półplastry i smażymy na pozostałym maśle. Dodajemy pory i jabłka, wlewamy bulion warzywny, sok jabłkowy, doprawiamy odrobiną cukru i gotujemy 5–10 minut.
Kotlety schabowe przekładamy do warzyw i jabłek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym majerankiem i dusimy jeszcze kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu. Na koniec całość zaprawiamy śmietaną i gotujemy jeszcze na wolnym ogniu 3–4 minuty.
Potrawę podajemy z ziemniakami, kaszą lub pełnoziarnistym pieczywem.Źródło: Rewia