Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Świąteczny schab z bakaliami"
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 809
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425280
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10761
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 809
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 425280
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10761
Składniki
35 min • Porcja 230 kcal • Koszt porcji ok. 2,70 zł • Przepis na 8-10 porcji
<strong>Jadwiga Kwiek z Faściszowej</strong>
Mięso płuczę i dokładnie osuszam. Następnie nacinam je wzdłuż w pięciu miejscach – każdy „rowek” powinien mieć ok. 2-2,5 cm głębokości. Tak przygotowane mięso oprószam solą i pieprzem.
W przygotowane nacięcia wkładam bakalie – ja zrobiłam 2 rzędy śliwkowe, 2 morelowe i jeden figowy. Po nałożeniu owoców mięso dokładnie obwiązuję sznurkiem spożywczym, dość gęsto, by owoce w trakcie pieczenia nie wysunęły się na wierzch.
Przewiązany sznurkiem schab układam w naczyniu żaroodpornym. Miód mieszam z olejem. Otrzymaną mieszaniną smaruję dokładnie mięso. Schab podlewam winem i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę około 80 minut w 190°C.Źródło: Kobieta i życie