Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka na słodko-kwaśno"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14134
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4398
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43395
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 484
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22376
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14134
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4398
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43395
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 544
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 484
Składniki
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem ze wszystkich stron. Przyprawy kilka minut wcieraj w mięso. Potem ponacinaj skórę w romby. Jeśli trzeba, obwiąż sznureczkiem i uformuj zgrabną pieczeń. Tak przygotowaną szynkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
Szalotki obierz, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Morele przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Po 90 minutach zwiększ temperaturę w piekarniku do 225 st., by skórka pieczeni pięknie się zrumieniła. W garnku stop cukier. Karmel wymieszaj z octem oraz 250 ml gorącej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj listek laurowy, szalotki oraz dymki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki z szynką. Piecz razem jeszcze 20-25 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso obłóż połówkami moreli. Gotową pieczeń serwuj na drugie danie np. z piure ziemniaczanym albo na zimno - z pumperniklem.
ok. 2 godziny i 15 minut, 1 porcja 760 kcalŹródło: Tina