Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka na słodko-kwaśno"
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457478
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1386
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2210
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 559
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 457478
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 1386
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 2210
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 559
Składniki
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem ze wszystkich stron. Przyprawy kilka minut wcieraj w mięso. Potem ponacinaj skórę w romby. Jeśli trzeba, obwiąż sznureczkiem i uformuj zgrabną pieczeń. Tak przygotowaną szynkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
Szalotki obierz, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Morele przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Po 90 minutach zwiększ temperaturę w piekarniku do 225 st., by skórka pieczeni pięknie się zrumieniła. W garnku stop cukier. Karmel wymieszaj z octem oraz 250 ml gorącej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj listek laurowy, szalotki oraz dymki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki z szynką. Piecz razem jeszcze 20-25 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso obłóż połówkami moreli. Gotową pieczeń serwuj na drugie danie np. z piure ziemniaczanym albo na zimno - z pumperniklem.
ok. 2 godziny i 15 minut, 1 porcja 760 kcalŹródło: Tina