Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka na słodko-kwaśno"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 784
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2814
Składniki
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha, posyp solą i pieprzem ze wszystkich stron. Przyprawy kilka minut wcieraj w mięso. Potem ponacinaj skórę w romby. Jeśli trzeba, obwiąż sznureczkiem i uformuj zgrabną pieczeń. Tak przygotowaną szynkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego od temperatury 200 st. Piecz przez 1 godzinę i 30 minut.
Szalotki obierz, pokrój na połówki. Dymki oczyść, potnij na kawałeczki. Morele przełóż na sitko i poczekaj, aż ociekną z zalewy. Po 90 minutach zwiększ temperaturę w piekarniku do 225 st., by skórka pieczeni pięknie się zrumieniła. W garnku stop cukier. Karmel wymieszaj z octem oraz 250 ml gorącej wody. Doprowadź do wrzenia. Dodaj listek laurowy, szalotki oraz dymki. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do brytfanki z szynką. Piecz razem jeszcze 20-25 minut.
Około 10 minut przed końcem pieczenia mięso obłóż połówkami moreli. Gotową pieczeń serwuj na drugie danie np. z piure ziemniaczanym albo na zimno - z pumperniklem.
ok. 2 godziny i 15 minut, 1 porcja 760 kcalŹródło: Tina