Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w galarecie"
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4352
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417264
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4352
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417264
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,80 zł
Do garnka wlej bulion. Dodaj ocet, łyżkę cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie i kawałek skórki z cytryny. Dopraw do smaku solą. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Zimny bulion przecedź przez gęste sito do czystego garnka. Wsyp żelatynę. Pozostaw do nasiąknięcia. Mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj.
Na każdy plasterek szynki nałóż porcję sałatki jarzynowej, zroluj. Część galarety wlej do formy i włóż do lodówki. Na zastudzonej warstwie rozłóż ruloniki z sałatką. Zalej kolejną porcją galarety i znów odstaw do lekkiego stężenia.
Na koniec rozłóż kiełki (najlepiej drobne). Wlej resztę galarety. Formę ponownie umieść w lodówce, aby galareta całkowicie zastygła. Wyjmij na kilkanaście minut przed podaniem. Pokrój na mniejsze porcje.
Sałatki, kanapki lub inne dania najlepiej dekorować drobnymi kiełkami lucerny, aromatycznymi kiełkami cebuli lub pora, chrupiącymi kiełkami słonecznika lub fasoli albo czerwo- nymi kiełkami buraków.Źródło: Świat kobiety