Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka w galarecie"
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 50
To prosty i smaczny, a przede wszystkim lżejszy i zdrowszy, przepis na odmien...
Odsłon: 87
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 43
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 110
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 220 kcal, cena 2,80 zł
Do garnka wlej bulion. Dodaj ocet, łyżkę cukru, ziarna pieprzu, ziele angielskie i kawałek skórki z cytryny. Dopraw do smaku solą. Zagotuj i odstaw do ostygnięcia.
Zimny bulion przecedź przez gęste sito do czystego garnka. Wsyp żelatynę. Pozostaw do nasiąknięcia. Mieszając, podgrzewaj, aż żelatyna się rozpuści. Nie gotuj.
Na każdy plasterek szynki nałóż porcję sałatki jarzynowej, zroluj. Część galarety wlej do formy i włóż do lodówki. Na zastudzonej warstwie rozłóż ruloniki z sałatką. Zalej kolejną porcją galarety i znów odstaw do lekkiego stężenia.
Na koniec rozłóż kiełki (najlepiej drobne). Wlej resztę galarety. Formę ponownie umieść w lodówce, aby galareta całkowicie zastygła. Wyjmij na kilkanaście minut przed podaniem. Pokrój na mniejsze porcje.
Sałatki, kanapki lub inne dania najlepiej dekorować drobnymi kiełkami lucerny, aromatycznymi kiełkami cebuli lub pora, chrupiącymi kiełkami słonecznika lub fasoli albo czerwo- nymi kiełkami buraków.Źródło: Świat kobiety