Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szynka w koszyczku"
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 85
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 3081
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 13855
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6153
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 85
To przepis na sernik bez spodu, z sera z wiaderka, na szybko. Jest maślany i...
Odsłon: 3081
Delikatny i puszysty biszkopt oraz soczyste śliwki – to połączenie, które od...
Odsłon: 13855
Składniki
Do garnka włóż umyte mięso, obraną, przekrojoną na pół cebulę, listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Wsyp 1 łyżeczkę soli, zalej wodą i gotuj ok. 60 min. Wyjmij i wystudź.
Z kapusty zdejmij liście, opłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj wodę z 1 łyżeczki soli. Włóż partiami liście kapusty (po 2-3 sztuki) na ok. 5 min. Następnie schłodź je zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zetnij z liści twarde zgrubienia. Liście kapusty rozłóż na blacie tak, by na siebie nachodziły. Ułóż na nich mięso i owiń je liśćmi.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, biały ser, olej, mleko oraz 1 łyżeczki soli. Zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na prostokąt i specjalnym wałeczkiem wytnij kratkę. Ciastem owiń szynkę. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Piecz 50-60 min w temp. 180°C. Rada: Jeśli nie masz wałeczka do robienia kratki, z rozwałkowanego ciasta ostrym nożem wytnij cienkie paski i ułóż je na mięsie.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 390 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie