Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Szynka w sosie"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 102
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 61
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 102
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 61
Składniki
Wieprzowinę oczyść, opłucz i osusz, pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem, a potem delikatnie obtocz w mące. Obrane cebule poszatkuj. Czosnek przeciśnij przez praskę. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę oraz czosnek.
Po chwili dodaj kawałki mięsa. Smaż, mieszając, aż wieprzowina się zrumieni. Wlej 2-3 szklanki wody. Dodaj liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotuj całość na małym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
Oczyść i pokrój na kawałki włoszczyznę. Dodaj do garnka z wieprzowiną. Gotuj całość jeszcze 15 minut. Papryki oczyść, pokrój na kawałki. Wrzuć do duszonki. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz i pokrój. Również wrzuć do garnka. Duś 10 minut.
Łyżkę mąki zrumień na maśle. Przygotowane danie połącz z zasmażką, dopraw solą, pieprzem oraz chili. Ozdób natką. Podawaj z pieczywem.
porcje, czas ok. 70 min; porcja – 370 kcal, cena 3,90 zł.
. Do dania doskonale pasują kopytka, ziemniaki, ryż lub makaron.Źródło: Świat kobiety