Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na szynkę wieprzową pieczoną w piekarniku, podawaną z sosem i puree ziemniaczanym :) Doskonale nada się również jako wędlina na kanapki :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5333
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 875
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11769
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5067
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1331
Składniki
Szynkę wieprzową płuczemy i osuszamy. Do woreczka (może być taki do pieczenia, bądź mrożonek) wlewamy odrobinę oleju, staramy się rozprowadzić go po całym woreczku. Wsypujemy do miseczki trochę przyprawy do wieprzowiny, papryki w proszku, majeranku. Liście laurowe kruszymy, dodajemy do reszty przypraw. Czosnek kroimy w plasterki. Ziele angielskie kruszymy. Wszystkie przyprawy mieszamy i przerzucamy do woreczka. Następnie wkładamy do niego mięso i dokładnie obracamy, aby z każdej strony się dobrze przyprawiło. Szczelnie dociskamy woreczek do mięsa, zamykamy i odkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rozgrzewamy patelnię. Wlewamy odrobinę oleju i kładziemy wcześniej zamarynowane mięso. Obsmażamy dokładnie z każdej strony. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Mięso z patelni, przekładamy do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika na godzinę. Po godzinie, zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy mięso przez 10-15 żeby się zarumieniło. Po upieczeniu, odstawiamy na co najmniej 20 minut. Zbyt szybkie rozkrojenie powoduje wypłynięcie soków, przez co mięso traci soczystość.
Robimy sos. Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dosypujemy mąki, energicznie mieszamy żeby nie powstały grudki i dolewamy wody. Dodajemy kostkę mięsną, majeranek i słodką paprykę. Sos dolewamy do puree, mieszamy. Smacznego :)