Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka z goździkami i pomarańczami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 847
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5820
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9643
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 847
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 5820
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9643
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 294
Składniki
Szynkę starannie opłucz, nadmiar wody odciśnij na papierowym ręczniku. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką. Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku (należy mocno wbić go w mięso, żeby nie wypadł podczas pieczenia). Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu.
Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć).
Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem. Gotową pieczeń serwuj z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami. Danie można przyozdobić listkami świeżej bazylii.Źródło: Na żywo