Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka z goździkami i pomarańczami"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18154
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 340
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18154
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 676
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 340
Składniki
Szynkę starannie opłucz, nadmiar wody odciśnij na papierowym ręczniku. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką. Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku (należy mocno wbić go w mięso, żeby nie wypadł podczas pieczenia). Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu.
Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć).
Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem. Gotową pieczeń serwuj z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami. Danie można przyozdobić listkami świeżej bazylii.Źródło: Na żywo