Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka z goździkami i pomarańczami"
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27560
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2523
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4338
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 514
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27560
Śledzie po diabelsku to idealny przepis dla miłośników mocniejszych i bardzie...
Odsłon: 2523
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 4338
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 514
Składniki
Szynkę starannie opłucz, nadmiar wody odciśnij na papierowym ręczniku. Następnie oprósz mięso solą i pieprzem, po czym delikatnie natrzyj papryczką. Ostrym nożem natnij skórkę szynki w kratkę i posmaruj olejem. W każdym nacięciu umieść po jednym goździku (należy mocno wbić go w mięso, żeby nie wypadł podczas pieczenia). Przygotowaną w ten sposób szynkę umieść na ruszcie nad brytfanną, skórą do dołu.
Wlej szklankę gorącej wody. Piecz 2,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 °C (ewentualnie w trakcie pieczenia można kilkakrotnie lekko uchylić na chwilę drzwiczki piekarnika, żeby odparować wydzielaną przez pieczeń wilgoć).
Podczas pieczenia mięso obróć i polej wytworzonym sosem. Gotową pieczeń serwuj z plasterkami pomarańczy i pieczonymi ziemniakami. Danie można przyozdobić listkami świeżej bazylii.Źródło: Na żywo