Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szynka zbójnicka na kiszonej kapuście"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20683
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9542
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2093
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 20683
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9542
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2093
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4095
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 718
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 361
Składniki
Szynkę opłucz, wytrzyj do sucha. Skórę ponacinaj w drobną kratkę. Posyp ze wszystkich stron pieprzem. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posmaruj nim szynkę. Przyprawy wcieraj kilka minut w mięso.
W brytfance mocno rozgrzej połowę smalcu. Włóż mięso, obsmaż je szybko na dużym płomieniu. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez 2 i 1/2- -3 godziny. W czasie pieczenia szynkę polewaj od czasu do czasu wodą (a jeszcze lepiej bulionem warzywnym). Po około 2 godzinach pieczenia zwiększ temperaturę do 225 st., by wierzch pieczeni ładnie się zrumienił.
Cebule obierz, grubo posiekaj. Kapustę odciśnij, ew. potnij na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej pozostały smalec. Zeszklij na nim cebule. Dołóż kapustę, listki laurowe i jagody jałowca. Duś razem ok. 10 minut. Potem dolej sok jabłkowy i gotuj dalej jeszcze 50 minut. Mąkę wymieszaj z odrobiną wody oraz ze śmietaną. Wlej do kapusty. Ponownie całość zagotuj. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Kapustę wyłóż na półmisek. Ułóż na niej upieczoną szynkę. Podawaj z ziemniakami albo kawałkiem wiejskiego chleba. Gotowe danie udekoruj listkami natki.
ok. 3 godziny i 20 minut, 1 porcja 550 kcal.Źródło: Tina