Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Francuski placek Tarty jest mnustwo moga byc pikantne: z miesem , warzywami , owocami morza albo na slodko
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2162
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7486
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1300
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2162
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7486
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1300
Składniki
Do przesianej maki dodajemy schlodzone maslo , szczypte soli i siekamy nozem , az z masla i maki utworza sie male grudki. Dodajemy roztrzepane jajko z woda i szybko wyrabiamy , az utworzy sie nierowna kula. Wykladamy na stolnice opruszona maka i krodko( pol minuty) wyrabiamy na jednolita mase. Zawijamy w folie i wstawiamy do lodowki na pol godziny . Po wyjeciu z lodowki rozwalkujemy ciasto na odpowiednia wielkosc i przenoszac na walku , wkladamy nim natluszczona forme, nakluwamy i przykrywamy papierem do pieczenia. Wysypujemy fasola , aby zbytnio nie uroslo.Pieczemy w 180 stopniach ok.10 minut.Zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 5 minut . Dla leniuszkow lub tych ktorzy chca zrobic Tarte szybko mozemy wykorzystac ciasto francuskie ze sklepu , ale najlepsza jest tradycyjna tarta z domowego ciasta NADZIENIE :W rondlu rozpuszczamy maslo, dodajemy make i stale mieszajac , podgrzewamy 3 minutki .Stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy , aby masa byla gladka.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na malym ogniu 6-7 minut do zgestnienia.Dodajemy szynke pokrojona w cienkie paski , galke muszkatalowa i doprawiamy sola i pieprzem.Pozostawiamy na pol godziny do ostygniecia.Mase wykladamy na upieczone ciasto , posypujemy zoltym serem i pieczemy ok. 20 minutek