Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tarta z wędzonym schabem"
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7551
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2573
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7551
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2573
Składniki
Czas przygotowania 90 minut. Cena porcji ok. 3,50 zł.
Do przesianej mąki dodajemy posiekane masło, jajko, odrobinę wody i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 30 minut w chłodne miejsce.
Umyty kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy 7 minut w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Pory kroimy w grube plastry, a schab w dużą kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju aż por i mięso się podrumienią, doprawiamy pieprzem i solą.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blachę do tarty, łącznie z brzegami. Na całej powierzchni układamy ugotowane różyczki kalafiora, a następnie podsmażony schab z porami.
4 jajka roztrzepujemy ze śmietaną, doprawiamy pieprzem, solą i oregano, równomiernie zalewamy tartę. Pieczemy ok. 50 minut w 200oC. 15 minut przed końcem wierzch posypujemy startym żółtym serem. Danie idealne na obiad lub na kolację.
Wartość odżywcza porcji 650 kcal Białko 30 g/Tłuszcz 45 g/Węglowodany 28 g.Źródło: Rewia