Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zapiekanka ze schabem"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 114
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 216
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1280
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 114
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 216
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1280
Składniki
Czas przygotowania 125 minut. Cena porcji ok. 6,30 zł
Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 4 kotlety, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do schabu. Krótko smażymy na maśle klarowanym z obu stron, przekładamy do żaroodpornego naczynia.
Umyty por kroimy w plastry, paprykę w ćwiartki, a potem w paski. Umyte i osuszone kurki smażymy na rozgrzanym maśle kilka minut, dodajemy por, paprykę, mieszamy. Posypujemy mąką, mieszamy, wlewamy bulion i śmietanę, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 10–15 minut. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową.
Sos z kurek wykładamy na kotlety ze schabu, przykrywamy i pieczemy 90–100 minut w 180oC. Pół godziny przed końcem zdejmujemy pokrywkę, posypujemy danie tartym żółtym serem i zapiekamy jeszcze ok. 20 minut.
Zapiekankę podajmy z purée ziemniaczanym i surówkami.Źródło: Rewia