Spis treści:
- Figa - pochodzenie
- Figa - wartości odżywcze
- Figi - właściwości prozdrowotne
- Co jest zdrowsze - świeża czy suszona figa?
- Figi - zastosowanie i przepisy
Wprost z figowca pospolitego, czyli drzewa rosnącego w basenie Morza Śródziemnego pochodzą figi - owoce, które mogą przyjmować różne kształty i wielkość w zależności od odmiany. Ich skórka jest zazwyczaj gładka, a wewnątrz znajduje się miąższ wypełniony drobnymi nasionkami. Może on przybrać jasnoróżową barwę. Gdy figa dojrzeje, jej skórka przyjmuje odcień zielony, fioletowy lub czarny. Dowiedz się, dlaczego w twojej diecie powinny zagościć figi. Zastosowanie i przepisy na pewno cię zaskoczą.
Sprawdź także: Co na obiad? „Pijany kurczak” to popisowe danie zaradnej gospodyni
Figa - pochodzenie
Figa zrywana jest z drzewa figowego, które - ze względu na sprzyjające warunki klimatyczne w regionie - bardzo często można napotkać dziko rosnące, ale również na specjalnie założonych plantacjach. Skąd dokładnie jest figa? Pochodzenie to ciepłe kraje słynące z suchego, nadmorskiego klimatu, czyli Grecja, Turcja, Chorwacja.
Figa - wartości odżywcze
Co sprawia, że w twojej diecie powinno znaleźć się miejsce na owoc, jakim jest figa? Wartości odżywcze, o których zaraz przeczytasz, mogą zrobić na tobie niemałe wrażenie.
W pierwszej kolejności warto zaznaczyć, że owoce te spotyka się zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Te pierwsze charakteryzują się soczystością w smaku i mają około 60 kalorii w 100 gramach. W przypadku tych suszonych kaloryczność wzrasta, gdyż zwiększa się stężenie znajdującego się w nich cukru i wynosi około 250 kalorii.
W figach surowych dominuje przede wszystkim witamina B6, ale i inne istotne składniki odżywcze, do których zalicza się miedź, żelazo, mangan, fosfor, potas oraz kwas pantotenowy. Nie sposób nie wspomnieć również o fitosterolach - najczęściej występują w owocach pestkowych, a do takich właśnie zaliczają się figi. Ponadto są one źródłem cennego w diecie białka, a swoją słodycz zawdzięczają glukozie i fruktozie.
Figi suszone są zdecydowanie słodsze, co przesądza o ich częstym wyborze - szczególnie wśród miłośników zdrowych przekąsek. W nich również znajduje się znacznie większa ilość błonnika niż w wersji surowej.
Figi - właściwości prozdrowotne
Dlaczego warto jeść figi? Właściwości prozdrowotne tych owoców są doceniane przez osoby, które cierpią na nieustające uczucie zmęczenia. Ze względu na wysoką zawartość cukrów prostych w tych owocach możesz po nie sięgnąć wtedy, gdy potrzebujesz nagłego przypływu energii. To z pewnością zdrowsza alternatywa dla kawy.
Figi, ze względu na zawartość potasu, są także uwzględniane w diecie osób, które z różnych powodów muszą utrzymać optymalny poziom ciśnienia krwi, a także potrzebują minerałów wspomagających ich układ nerwowy oraz układ mięśniowy w prawidłowym funkcjonowaniu.
Jedząc te owoce, dostarczasz sobie odpowiednich wartości odżywczych, dzięki którym wzmacniasz kości i zęby. Spożywanie fig wpływa także pozytywnie na proces produkcji hemoglobiny i czerwonych krwinek.
Kto jeszcze może zastanowić się nad wpisaniem fig w swój jadłospis? Na pewno będą to osoby, którym często doskwiera ból spowodowany zapaleniem pęcherza lub nerek. To także owoc pomocny przy zaparciach, bólach menstruacyjnych, a i wzmacnia organizm w sezonie jesienno-zimowym, kiedy to odporność często spada i zwiększa się podatność na przeziębienia i inne infekcje dróg oddechowych.
Ze względu na zawartość żelaza, figi polecane są także osobom, które przykładowo nie jedzą czerwonego mięsa, jednak muszą dostarczyć swojemu organizmowi wspomniany składnik ze względów zdrowotnych.
Co jest zdrowsze - świeża czy suszona figa?
Świeże figi z pewnością są trudniej dostępne, a i po ich transporcie smak nie jest tak wyrazisty, jak w przypadku tych zerwanych prosto z drzewa. Co więcej, niestety nie można ich zbyt długo przechowywać, podczas gdy wariant suszony nadaje się do magazynowania w domowej spiżarce nawet przez rok, bez obaw o to, że ulegnie zepsuciu. Pojawia się jednak pytanie: co jest zdrowsze - świeża czy suszona figa?
Figi surowe z pewnością będą najlepszym rozwiązaniem dla osób, które ograniczają cukier - mowa tutaj o diabetykach i wszystkich tych, którzy obecnie są na diecie odchudzającej. Oczywiście wszystko w ramach rozsądku i możliwości. Jeśli istnieje taka konieczność, zawsze skonsultuj się ze swoim lekarzem, nim wzbogacisz jadłospis o jakikolwiek nowy, dotychczas niestosowany produkt.
Z kolei figi suszone są prawdziwą bombą energetyczną, a stężenie cukrów znacznie podwyższone, dlatego będzie to opcja dla osób szukających dodatkowej zdrowej przekąski dodającej energii na cały dzień. To także nieocenione źródło białka, które zapewnia uczucie sytości i jednocześnie bierze udział w budowie tkanki mięśniowej, dlatego polecane jest sportowcom trenującym siłowo.
Figi - zastosowanie i przepisy
Co tak właściwie wyróżnia figi? Zastosowanie i przepisy - owoc ten można jeść na surowo, ale także w wersji suszonej. Miłośnicy tego daru natury nierzadko wykonują sobie z niego herbatkę, którą posilają się dla smaku, jak również w trakcie przeziębienia. O dziwo, z fig można również wykonać kawę, prażąc jej ziarna.
Pasjonaci nietypowych trunków wysokoprocentowych stosują ten owoc w nalewkach, wykorzystując później tak przygotowany alkohol w celach zdrowotnych, szczególnie gdy doskwierają im przewlekłe choroby górnych dróg oddechowych.
Nic nie stoi na przeszkodzie, abyś z wysuszonych fig przygotował również kompot czy wino. To także owoc, który wykorzystuje się w zimowych zaprawach - może stanowić podstawę pysznego dżemu, konfitury, soku, który później zmieszany z ciepłą wodą stanie się podręcznym i błyskawicznym rozgrzewającym napojem.
W domu możesz przygotować figi w oliwie - to naturalny antybiotyk, który wykazuje właściwości antygrzybiczne i antybakteryjne. Wystarczy w tym celu owoce zalać oliwą z oliwek i odstawić w zamknięciu na 40 dni, a następnie codziennie zjadać jeden i popijać łyżeczką znajdującego się w słoiku płynu.
Na kaszel najlepszy będzie syrop z fig. Możesz wykorzystać te świeże lub suszone. Wystarczy je posiekać, gotować przez pół godziny w wodzie, następnie odcedzić, a do wywaru dodać cukier i świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny. Kolejno redukuj napar, aż osiągnie pożądaną konsystencję syropu.
Ciekawym pomysłem na domowy, naturalny środek zdrowotny są figi suszone na gardło. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Na małym ogniu gotuj połowę szklanki mleka z kilkoma sztukami fig przez około 10 minut, a następnie pozostaw do wystygnięcia. Mleko w temperaturze pokojowej wypij, po czym zjedz ugotowane w nim owoce. Odczujesz poprawę i zmniejszenie dolegliwości bólowych gardła, a przy tym złagodzisz towarzyszący przeziębieniu kaszel.
5. Gulasz wieprzowy z figami
Zobacz przepisGulasz wieprzowy z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Modra kapusta z figami
Zobacz przepisModra kapusta z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Tarta na cieście francuskim z figami, boczkiem i cebulą
Zobacz przepisTarta na cieście francuskim z figami, boczkiem i cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Pieczone figi z jagnięciną
Zobacz przepisPieczone figi z jagnięciną / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Feta z figami i miodem
Zobacz przepisFeta z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Omlet jaglany z figami
Zobacz przepisOmlet jaglany z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Naleśniki z serem i figami
Zobacz przepisNaleśniki z serem i figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Tosty z figami i serem camembert
Zobacz przepisTosty z figami i serem camembert / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
14. Orzechowy deser kajmakowy z figami
Zobacz przepisOrzechowy deser kajmakowy z figami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
15. Orzechowe ciasto z figami i miodem
Zobacz przepisOrzechowe ciasto z figami i miodem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
16. Sałatka z figami, mozzarellą i prosciutto
Zobacz przepisSałatka z figami, mozzarellą i prosciutto / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
17. Sałatka z figami, mozzarellą i szynką parmeńską
Zobacz przepisSałatka z figami, mozzarellą i szynką parmeńską / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
18. Pizza z dwoma serami, figami i szparagami
Zobacz przepisPizza z dwoma serami, figami i szparagami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Najlepsze źródło witaminy C. Cytryna, brokuły czy papryka? »
Powinien być w każdej apteczce. Pomoże na wzdęcia i uspokoi drażliwe jelita »