Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto nie wymaga pieczenia. Jest pyszne zarówno w ciepłe jak i zimne dni. Najlepsze jest po dwóch dniach gdy wszystkie składniki się przegryzą lecz czasami nie wytrzyma tyle bo jest już zjedzone:))
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 533
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10455
Przepis dnia
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 748
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 14
Propozycja na pyszny obiad ugotowany w stosunkowo krótkim czasie i przy niewi...
Odsłon: 533
Tradycyjne rolady wieprzowe to przepis wywodzący się z Niemiec. Mięso nadziew...
Odsłon: 10455
Przepis dnia
Lżejsze kofty pełne smaku!
Odsłon: 748
Ponieważ w tym roku okoliczne robinie kwitną dość obficie, postanowiłam wypró...
Odsłon: 14
Składniki
Rozkładamy na dużej blaszce herbatniki, tak by zajeły cały spód.
Gotujemy 2 budynie w 0,7 litrze mleka. Ostudzony rozcieramy mikserem z 1,5 kostki margaryny by powstał gładki krem. (margarynę wrzucamy po kawałku, wtedy łatwiej rozmiesza nam się budyń)
Na rozłożonych herbatnikach nakładamy masę budyniową i przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników.
Na to nakładamy krówkę z puszki (by krówka dobrze się rozsmarowywała trzeba ją wcześniej podgrzewać na wolnym ogniu w garku z wodą)
Następnie układamy krakersy i smarujemy je dżemem porzeczkowym.
Ubijamy śmietanę. Jak będzie sztywna dodajemy 2 łyżeczki mleka w proszku, by później nie pojawiła się na niej woda.
Na koniec posypujemy ciasto prażonymi na suchej patelni (ostudzone) płatki migdałów.
Ciasto wkładamy do lodówki by dobrze je schłodzić. Gdy ciasto jest świeżo zrobione krem jest miękki i trudno ukroić, dopiero gdy herbatniki dobrze zostaną nasiąknięte kremem ciasto się sztywno kroi.