Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski biszkopt z cytrynową nutką"
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12346
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 829
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12346
Dynia to prawdziwa królowa jesieni, z której w prosty sposób przygotować możn...
Odsłon: 829
Składniki
Jabłka umyj, potnij na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z połowy owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Połową soku skrop cząstki jabłek (aby nie ściemniały).
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 cukru, skórką cytrynową oraz resztą soku. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Wlej stopione masło. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Okrągłą formę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim cząstki jabłek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 35 minut. Biszkopt wystudź. Posyp cukrem pudrem z cynamonem i rodzynkami. Udekoruj miętą.Źródło: Tina