Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski biszkopt z cytrynową nutką"
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5703
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7119
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4648
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12558
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5703
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7119
Składniki
Jabłka umyj, potnij na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z połowy owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Połową soku skrop cząstki jabłek (aby nie ściemniały).
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 cukru, skórką cytrynową oraz resztą soku. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Wlej stopione masło. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Okrągłą formę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim cząstki jabłek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 35 minut. Biszkopt wystudź. Posyp cukrem pudrem z cynamonem i rodzynkami. Udekoruj miętą.Źródło: Tina