Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski biszkopt z cytrynową nutką"
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 80
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1166
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 80
Wszyscy uwielbiają pierogi. Wykorzystałam mięso wołowe z rosołu i świeże podg...
Odsłon: 3325
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 1166
Składniki
Jabłka umyj, potnij na cząstki. Wytnij gniazda nasienne. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj. Z połowy owocu zetrzyj skórkę. Następnie z całej cytryny wyciśnij sok. Połową soku skrop cząstki jabłek (aby nie ściemniały).
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z 1/2 cukru, skórką cytrynową oraz resztą soku. Białka wymieszaj ze szczyptą soli. Ubij na sztywno, powoli dosypując resztę cukru. Pianę z białek połącz z utartymi żółtkami. Obie mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Wsyp do masy jajecznej. Wlej stopione masło. Ciasto delikatnie wymieszaj łyżką.
Okrągłą formę posmaruj masłem, oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim cząstki jabłek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st. Piecz 35 minut. Biszkopt wystudź. Posyp cukrem pudrem z cynamonem i rodzynkami. Udekoruj miętą.Źródło: Tina