Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
łatwe, smaczne, szybkie do przygotowania i niedrogie
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12842
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10397
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5991
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5315
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12842
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4585
Składniki
Z pierwszego opakowania ciasta francuskiego odetnij 3/4 placka i rozciągaj ciasto w dłoniach aż uzyskasz rozmiar i kształt Twojej blachy do pieczenia. Ułóż je na blasze zakrywając całą jej powierzchnię. Blacha powinna być płaska.
Orzechy pokrusz na drobne kawałaki (można użyć do tego robota, wałka lub kupić orzechy już zmielone na drobne kawałki) i wymieszaj z 5 łyżkami cukru. Połową takiej mieszanki posyp dokładnie płat ciasta francuskiego ułożony wcześniej na tortownicy.
Pozostałą z pierwszego opakowania 1/4 płatu ciasta francuskiego rozciągnij w dłoniach tak, aby zakryła połowę ułożonego na blasze ciasta. Następnie odetnij 1/4 ciasta z drugiego opakowania i też rozciągając zakryj drugą połowę ciasta posypanego orzechami.
Teraz posyp powierzchnię ciasta pozostałymi orzechami z cukrem.
Resztę ciasta francuskiego (3/4 drugiego opakowania) rozciągnij w dłoniach i zakryj nim całą powierzchnię ciasta na blasze. Teraz pokrój całość na blasze na prostokąty lub romby.
Całość piecz do zrumienienia (około 20 minut). Gdy ciasto będzie się piekło przygotuj syrop: szklankę wody zagotuj z 3/4 szklanki cukru, 2 łyżkami miodu i sokiem z cytryny. Wyłącz, gdy tylko się zagotuje, nie powinien zgęstnieć.
Wyjmij ciasto z piekarnika i polej każdy kawałek ugotowanym syropem. Poczekaj aż ostygnie i delektuj się smakiem!