Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bezowy przekładaniec z wiśniami"
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 362
Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję i bardzo słodki smak. Jest to dosyć...
Odsłon: 46
Passata z ziołami to esencja prostoty i autentycznych smaków włoskiej kuchni....
Odsłon: 362
Leciutka zupa krem. Ma gęstą konsystencję i bardzo słodki smak. Jest to dosyć...
Odsłon: 46
Składniki
ok. 80 minut • Porcja 280 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na 18 porcji
Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, wsyp kawę i posiekaj wszystko z miękkim masłem. Dodaj cukier, żółtka i zagnieć jednolite ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min owinięte w folię.
Wylep ciastem blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut w 180°C.
Wiśnie pokrój na połówki. W garnuszku zagotuj 1/2 szklanki wody 4 łyżkami cukru. Dodaj wiśnie, zagotuj i dodaj budyń rozmieszany w 1/2 szklanki wody. Wszystko razem gotuj, mieszając, przez 2 minuty. Przestudź i rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
Białka ubijaj ze szczyptą soli, stopniowo dodawaj cukier puder. Ubijaj, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Kawę rozpuść w łyżce gorącej wody, przestudź i delikatnie wmieszaj do piany.
Pianę wyłóż na ciasto z wiśniami i dopiekaj je w 170°C około 30 min.
<strong>!</strong>
Zamiast wiśni możesz też użyć czereśni lub malin.Źródło: Kobieta i życie