Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Biszkopt z masą karmelową"
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32927
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 32927
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9699
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2183
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4181
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 921
Składniki
W rondelku z grubym dnem zrobić z cukru jasny karmel. Wlać śmietanę kremówkę. Podgrzewać, lekko ubijając, aż masa stanie się jednolita. Odstawić do wystudzenia. Na noc wstawić do lodówki.
Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijając, kolejno dodawać żółtka. Do kremu jajecznego dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej. Ciasto rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w 175°C. Jeszcze ciepłe ciasto skropić likierem jajecznym i poczekać, aż wystygnie. Śmietanę karmelową ubić na sztywno i posmarować nią ciasto. Udekorować połówkami truskawek i cząstkami me lona.
Czas przygotowannie: ok. 80 minut (bez tężenia)Źródło: Życie na gorąco