Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Biszkopt z wiśniami"
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 15
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 68
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 205
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 15
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 293
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 68
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 205
Składniki
Wiśnie umyć, osuszyć, wydrylować. Jajka rozdzielić. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać partiami cukier i cały czas ubijać, aż cukier się rozpuści.
Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Obie mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do masy jajecznej, bardzo delikatnie wymieszać.
Blaszkę starannie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub drobnymi płatkami owsianymi lub otrębami pszennymi. Przełożyć połowę ciasta, włożyć wiśnie oprószone łyżką mąki, przykryć pozostałym ciastem i wyrównać powierzchnię.
Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku ok. 30 minut.
ok. 55 minut
<strong>Superrada</strong>
Do ciasta warto dodać kilka kropli aromatu rumowego lub migdałowego lub kilka łyżek płatków migdałowych. Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem.Źródło: Twoje Imperium