Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetne ciastko do kawy:) troszeczkę pracy ale jest warte końcowego efektu :):)
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2632
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1619
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 80
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2632
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 1619
Składniki
BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać partiami cały cukier puder, cały czas ubijając. Następnie dodać po jednym żółtku. Wyłączyć mikser. W osobnej miseczce połączyć proszek do pieczenia z octem i wlać do jajek z cukrem. Wymieszać duża łyżka. Przesiać mąki z kakao i wsypać do całości, dokładnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy wyłożonej folią aluminiową albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni i piec 15 min a następnie rozgrzać do 180 i piec kolejne 15min. Pozostawić przy otwartym drzwiczkach. CIASTO KOKOSOWE: Białka ubić , dodać partiami cukier a następnie wiórka kokosowe. Wlać do wyłożonej folią aluminiową blaszki. Upiec na złoty kolor (ok. 20 min.) i wystudzić. MASA: Żółtka utrzeć z cukrem na pulchna masę, dodać mąkę i budyń. Na końcu dodać ½ szklanki mleka, wymieszać. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Na wrzące mleko powoli wlewać masę jajeczną, na wolnym ogniu ugotować budyń ciągle mieszając. Wystudzić. Utrzeć margarynę i dodać partiami budyń a na końcu cappuccino. Biszkopt przekroić na pół i nasączyć kawą. PRZEŁOŻENIE: Biszkopt- 2/5 masy- placek kokosowy- 2/5 masy-biszkopt- 1/5 masy- starta czekolada