Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne ciasto sycylijskie wykonane na bazie biszkoptu i sera ricotta.
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1636
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1407
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1431
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1535
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1636
Dzień dobry mam dziś dla was przepis na pyszny biszkopt bez proszku do piecze...
Odsłon: 1407
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1431
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 1535
Składniki
Nadzienie: Ser ricotta mieszamy z 500 gramami cukru, rumem, cynamonem i wanilią. Ucieramy aż powstanie jednolita masa. Dodajemy czekoladowe wiórki, pistacje i owoce kandyzowane. Masa marcepanowa: W rondlu wymieszać 200 g cukru i 200 ml wody. Podgrzać. Do masy cukrowe wsypać mąkę z utartych migdałów. Mieszać. Dosypać barwnik i cukier waniliowy. Zagotować. Odstawić ale nie czekać aż zastygnie. Wylać ciepłe na stolnicę najlepiej marmurową (szybko zastyga). Uformować kulę. Rozwałkować i pociąć w trapezy. Z biszkopta wyciąć trapezy identycznej ilości i wielkości jak z masy marcepanowej. Mają wystarczyć na tortownicę o średnicy 21cm. Tortownicę wyłożyć folią. Naokoło układać raz biszkopt, raz marcepan. Wyłożyć do środka masę serową. Schłodzić w lodówce około 30 minut. Górę przykryć dekoracyjnym talerzem. Odwrócić i zdjąć blaszkę. Całość polać masą lukrową i ozdobić owocami kandyzowanymi. Smacznego!!