Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasteczka cantuccini"
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 923
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2793
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3361
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 923
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2793
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszy...
Odsłon: 3361
Składniki
Pomarańczę dokładanie myjemy szczoteczką i parzymy wrzątkiem. Na drobnej tarce ścieramy skórkę z pomarańczy, a z połowy owocu wyciskamy sok.
Jajka z cukrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem, gałką muszkatołową, solą oraz aromat, skórkę pomarańczową i sok z pomarańczy. Zagniatamy ciasto rękoma i dodajemy migdały.
Na stolnicy podsypanej mąką dzielimy ciasto na 4-5 części i formujemy z nich wałeczki o szerokości ok. 5 cm. Przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 20 min w piekarniku rozgrzanym do 175o C (powinny być lekko rumiane).
Po upieczeniu czekamy kilka minut aż ciasto trochę wystygnie i kroimy je ostrym nożem na skośne plastry o grubości ok. 1 cm. Kawałki ciasta układamy na blaszce i pieczemy ok. 10 min. Po 5 minutach przewracamy je na drugą stronę.
Migdały można zastąpić orzeszkami pistacjowymi i skórką pomarańczową. Dobrym pomysłem jest zrobienie jednocześnie dwóch rodzajów ciasteczek.
<strong>: 70 minut. Porcja: 95 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie