Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasto drożdżowe z jagodami"
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3232
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13475
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 226
Surówkę z pora można przygotować na wiele różnych sposobów. Najczęściej jedna...
Odsłon: 3232
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 13475
Kopytka na smaczny, szybki obiad, deser lub kolację. Zagniatamy ciasto, formu...
Odsłon: 226
Składniki
Jagody przebierz, oczyść z ogonków i liści, opłucz w miseczce i delikatnie osusz. Przesyp do miseczki, dodaj cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Rozkruszone drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Dodaj mleko oraz 3 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. Masło lub margarynę roztop, przestudź.
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę. Dodaj sól, wymieszaj. Dodaj wyrośnięty rozczyn, pozostały cukier, żółtka oraz przestudzony tłuszcz. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Przełóż je do miski oprószonej mąką, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 90 minut (powinno podwoić objętość).
Przygotuj kruszonkę. Do miseczki przesiej mąkę, dodaj cukier oraz masło i lekko ugnieć palcami. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Przełóż je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Środek ciasta lekko ugnieć formując wyższe brzegi. Na środek wsyp jagody, posyp kruszonką. Piecz ok. 45 min w temp. 180° C.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut, porcja: 430 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie