Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na spotkania w gronie najbliższych. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty.
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 363
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14958
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1791
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17429
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 363
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14958
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1791
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17429
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy. Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga !