Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to ciasto, które u mnie w domu cieszy się olbrzymią popularnością i praktycznie, gdy przychodzi pora na śliwki, obowiązkowo przygotowuję właśnie to ciasto. Moim zdaniem jest to wypiek doskonały na spotkania w gronie najbliższych. Doskonale smakuje z kubkiem herbaty.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18367
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9505
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 342
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 18367
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9505
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2073
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4077
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 681
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 342
Składniki
Ciasto kruche: Z podanych składników zagniatamy ciasto. chłodzimy w lodówce przez dwie godziny. Ciasto dzielimy na dwie połowy w proporcji 2/3 i 1/3. Większą połowę wałkujemy na wielkość kwadratowej formy do pieczenia. Wykładamy formę ciastem. Forma wcześniej została wysmarowana masłem i obsypana bułką tartą. Ciasto podpiekamy 15 minut w 180 stopniach. Studzimy. Masa śliwkowa: Śliwki myjemy. Usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki. Całość zasypujemy cukrem i dolewamy 50 ml wody. Do lekko podduszony śliwek dodajemy cynamon. Mieszamy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy. Studzimy. Beza: Zimne białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Miksujemy. Dodajemy kisiel i mąkę. Miksujemy. Na podpieczony spód układamy wystudzoną masę śliwkową i bezę. na wierzchu ścieramy pozostałe kruche ciasto. Ciasto pieczemy około godziny w 180 stopniach. Studzimy.
Zapraszam na mojego bloga !