Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto marmurkowe z sosem toffi"
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 838
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1352
Ta zapiekanka z rurkami makaronowymi nadziewanymi mięsem i warzywami to danie...
Odsłon: 838
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 1352
Składniki
Małe jabłka umyć, wytrzeć, cienko obrać i pokroić na cząstki. Wyciąć środki z pestkami. Cząstki jabłek ponacinać gęsto od wypukłej strony. Natychmiast skropić je sokiem cytryny, żeby nie ściemniały. Czekoladę posiekać (aby nie kleiła się do noża, uprzednio należy ją schłodzić w lodówce).
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodając szczyptę soli. Kiedy masa maślana będzie już puszysta i jasnokremowa, ucierając, kolejno wbijać jajka. Wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Dolać mleko. Ucierać mikserem, aż wszystkie dobrze się połączą. Formę o śr. 26 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką.
Na spodzie formy rozsmarować połowę ciasta. Resztę ciasta wymieszać z proszkiem kakaowym i posiekaną czekoladą. Wyłożyć na jasną warstwę. Obie warstwy lekko przemieszać widelcem, tworząc marmurkowy wzorek.
Na wierzchu ułożyć jabłka. Lekko wcisnąć je w ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50 minut.
Konfiturę morelową podgrzać, przetrzeć przez sitko. Posmarować nią wierzch gorącego ciasta. Ciasto ostrożnie wyjąć z formy i wystudzić na kratce kuchennej. Śmietanę kremową podgrzać. Wrzucić do niej cukierki toffi, mieszać, aż się całkiem rozpuszczą. Ciasto oprószyć cukrem pudrem. Podawać z sosem toffi.
Czas przygotowania: około 120 minutŹródło: Życie na gorąco