Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto porzeczkowe z bezami"
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 135764
Pychota. Polecam.
Odsłon: 499
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14315
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6294
Ten sernik robię w domu od 25 lat, i nadal każdemu smakuje. Nic nowego, ale c...
Odsłon: 135764
Pychota. Polecam.
Odsłon: 499
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14315
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6294
Składniki
Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj cukier puder, miękkie masło, żółtka, 2 łyżeczki tartej skórki z cytryny, łyżkę wody. Zagnieć gładkie ciasto i włóż je na 30 minut do lodówki.
Nagrzej piekarnik do 200° C. Tortownicę wysmaruj tłuszczem. 2/3 ciasta rozwałkuj na placek i wyłóż nim dno formy. Z reszty ciasta zrób wałeczek i uformuj z niego krawędź. Wstaw do piekarnika i podpiekaj przez ok. 20-25 minut. Przygotuj porzeczki. Oczyść je i opłucz.
Twaróg zmiksuj z jajkiem i cukrem pudrem. Masę twarogową wyłóż na upieczone ciasto i posyp porzeczkami. Ubij sztywną pianę z białek, szczypty soli i cukru pudru. Przełóż do woreczka cukierniczego z końcówką z gwiazdką i udekoruj powierzchnię ciasta. Ponownie włóż placek do piekarnika i zapiecz szybko masę bezową. Czas przygotowania: 60 minutŹródło: Na żywo