Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto z czereśniami"
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 54
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 26
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 46
Placki z cukinii niemal jak ziemniaczane, delikatne, chrupiące, cieniutkie, t...
Odsłon: 54
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 26
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 46
Składniki
Posiekać zimne masło z mąką. Dodać żółtka i jajko, olej, cukier i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Czereśnie wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę zagotować z cukrem.
Do gotującego się soku dodać mąkę ziemniaczaną i gotować do zgęstnienia, wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i przestudzić. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę natłuszczoną i oprószoną mąką.
Podpiec ciasto na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200oC piekarniku, po tym czasie wyłożyć czereśnie, resztę ciasta ułożyć dekoracyjnie i piec jeszcze przez 15 minut. Podawać przestudzone.
<strong>: ok. 55 minut</strong>Źródło: Twoje Imperium