Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 27
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20392
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 27
Białostocki amant to bogate w smaku ciasto kakaowo-kawowe przełożone delikatn...
Odsłon: 20392
Przepis dnia
Pieczone warzywa to dla mnie przebój tego roku - bardzo intensywne w smaku i...
Odsłon: 364
Składniki
Pieczemy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Powoli dodajemy cukier, a następnie żółtka. Odstawiamy mikser i mieszając łyżką powoli dodajemy przesiane przez sito mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy na blaszkę i pieczemy 20-30 minut w temp. 180 stopni. Puszkę mleka skondensowanego gotujemy w garnku z wodą ok 3 godziny. Wystudzamy. Słonecznik prażymy na suchej beztłuszczowej patelni. Upieczony biszkopt dzielimy wzdłóż na dwa placki. 1/4 szklanki wódki rozcieńczamy z 1/4 szklanką wody i nasączamy spód ciasta. Masło ucieramy dodając zimny karmel oraz słonecznik (ok 1/4 szklanki słonecznika odkładamy aby posypać wierzch ciasta). Można wlać odrobinę spirytusu. Gotowym kremem smarujemy nasączony spód ciasta. Przykrywamy drugim plackiem. W garnku podgrzewamy mleko. Dodajemy czekoladę i mieszając zostawiamy na piecu do rozpuszczenia czekolady. Jeżeli polewa jest zbyt gęsta to dolewamy mleka. Wylewamy na ciasto. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem. Wstawiamy do lodówki aby je schłodzić. Smacznego!