Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe z piekarnika"
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 70
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 270
Królowa grilla :)
Odsłon: 70
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 62
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 68
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 214
Składniki
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj 1 jajko, stopione masło i rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Mielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili oraz 1 jajko. Dopraw solą i pierzem. Ciasto drożdżowe lekko wyrób i cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój krążki. Na środku każdego połóż porcję farszu i mocno sklej brzegi ciasta.
Pierogi ułóż na blasze przykrytej pergaminem i odstaw na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz na złoty kolor ok. 15 min w temp. 210°C. Podawaj ciepłe, z kleksem śmietany, posypane mieloną papryką i udekorowane zieleniną.Źródło: Naj