Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Drożdżowe z piekarnika"
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 169
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 286
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 113
Klasyczny włoski deser w innej odsłonie. Mój tort miał być bardziej czekolado...
Odsłon: 169
Idealny dodatek to chrupiącego, świeżego pieczywa składający się z białego se...
Odsłon: 286
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 53
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 15
Składniki
Drożdże wkrusz do letniego mleka. Dodaj cukier i dwie łyżki mąki. Wymieszaj rozczyn i odstaw na ok. 30 min do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę wymieszaj ze szczyptą soli. Dodaj 1 jajko, stopione masło i rozczyn. Zagnieć gładkie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około godzinę.
Mielone mięso wymieszaj z posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Dodaj posiekaną drobno papryczkę chili oraz 1 jajko. Dopraw solą i pierzem. Ciasto drożdżowe lekko wyrób i cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój krążki. Na środku każdego połóż porcję farszu i mocno sklej brzegi ciasta.
Pierogi ułóż na blasze przykrytej pergaminem i odstaw na ok. 30 min do ponownego wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika posmaruj je rozmąconym żółtkiem. Piecz na złoty kolor ok. 15 min w temp. 210°C. Podawaj ciepłe, z kleksem śmietany, posypane mieloną papryką i udekorowane zieleniną.Źródło: Naj