Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fantazyjny biszkopt z kremem"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94111
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2789
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1659
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2348
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 94111
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2789
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3576
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1659
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2348
Składniki
Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i wiśniową rozpuść we wrzątku (wody musi być o połowę mniej niż w przepisie na opakowaniu). Gdy galaretki stężeją, pokrój je w kostkę.
Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru, a na koniec po żółtku.
Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, delikatnie wymieszaj. Drugą część ciasta podziel jeszcze na pół.
Do jednej części dodaj kilka kropli czerwonego barwnika, a do drugiej kakao. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Naprzemiennie wlewaj po kilka łyżek ciasta jasnego, kakaowego, czerwonego i z makiem. Piecz ok. 25 min w temp. 180° C.
Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. 3. Przygotuj krem. Galaretki truskawkowe lub malinowe rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Wystudź. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj tężejącą czerwoną galaretkę. 1 kremu odłóż, do pozostałego dodaj połowę kostek galaretkowych, wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj tężejącym kremem śmietanowym z galaretkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj kremem który został i udekoruj drobno pokrojonymi galaretkami. Na kilka godzin wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie