Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Fantazyjny biszkopt z kremem"
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4217
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 475
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 882
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3773
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 957
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4217
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 475
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 882
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3773
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 768
Składniki
Galaretki: brzoskwiniową, agrestową i wiśniową rozpuść we wrzątku (wody musi być o połowę mniej niż w przepisie na opakowaniu). Gdy galaretki stężeją, pokrój je w kostkę.
Jajka umyj, rozbij, oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij na sztywno. Pod koniec, nie przerywając ubijania, dodawaj po łyżce cukru, a na koniec po żółtku.
Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj. Ciasto podziel na trzy części. Do jednej dodaj mak, delikatnie wymieszaj. Drugą część ciasta podziel jeszcze na pół.
Do jednej części dodaj kilka kropli czerwonego barwnika, a do drugiej kakao. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Naprzemiennie wlewaj po kilka łyżek ciasta jasnego, kakaowego, czerwonego i z makiem. Piecz ok. 25 min w temp. 180° C.
Gdy wystygnie, przekrój wzdłuż na pół. 3. Przygotuj krem. Galaretki truskawkowe lub malinowe rozpuść w 1 szklanki wrzątku. Wystudź. Śmietankę ubij na sztywno mikserem, pod koniec dodając cukier puder. Nie przerywając ubijania, stopniowo dodawaj tężejącą czerwoną galaretkę. 1 kremu odłóż, do pozostałego dodaj połowę kostek galaretkowych, wymieszaj.
Pierwszy kawałek ciasta posmaruj tężejącym kremem śmietanowym z galaretkami. Przykryj drugim kawałkiem ciasta. Wierzch posmaruj kremem który został i udekoruj drobno pokrojonymi galaretkami. Na kilka godzin wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie