Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie sakiewki z aromatem wanilii i cynamonu"
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 2815
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszy...
Odsłon: 1812
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 54
Przepis dnia
Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa...
Odsłon: 2815
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez piernika, jednak nie wszy...
Odsłon: 1812
Prosty i szybki pomysł na obiad.
Odsłon: 54
Składniki
ok. 40 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 85 gr • Przepis na 10 porcji
Godzinę przed pieczeniem ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je w kostkę.
Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym. Żółtko roztrzep z łyżką wody.
Każdy płat ciasta przekrój na pół. Rogi delikatnie zwilż wodą.
Na środek każdego kawałka ciasta nakładaj porcję śliwek, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i sklej ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwkami. Wierzch posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką zimnej wody.
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180-200°C około 20 minut. Ciastka powinny się przyrumienić na ciemnozłocisty kolor. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem. Są pyszne i na ciepło, i na zimno.
!
Po posmarowaniu żółtkiem warto sakiewki posypać cukrem w perełkach lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.Źródło: Kobieta i życie