Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Francuskie sakiewki z aromatem wanilii i cynamonu"
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 142
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3826
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 299
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 142
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3826
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 260
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 299
Składniki
ok. 40 minut • Porcja 290 kcal • Koszt porcji ok. 85 gr • Przepis na 10 porcji
Godzinę przed pieczeniem ciasto francuskie wyjmij z zamrażalnika.
Śliwki umyj, osusz, rozetnij wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie pokrój je w kostkę.
Cukier trzcinowy wymieszaj z cynamonem i cukrem waniliowym. Żółtko roztrzep z łyżką wody.
Każdy płat ciasta przekrój na pół. Rogi delikatnie zwilż wodą.
Na środek każdego kawałka ciasta nakładaj porcję śliwek, posyp cukrem wymieszanym z cynamonem i sklej ze sobą przeciwległe rogi ciasta nad śliwkami. Wierzch posmaruj żółtkiem rozbełtanym z łyżką zimnej wody.
Ciastka ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180-200°C około 20 minut. Ciastka powinny się przyrumienić na ciemnozłocisty kolor. Przed podaniem możesz je posypać cukrem pudrem. Są pyszne i na ciepło, i na zimno.
!
Po posmarowaniu żółtkiem warto sakiewki posypać cukrem w perełkach lub posiekanymi drobno orzechami włoskimi.Źródło: Kobieta i życie