Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowa rolada w czekoladzie"
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1081
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 656
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1200
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 258
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1081
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 656
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 1200
Taki obiad często robiła babcia. Uwielbiam to połączenie domowego makaronu, k...
Odsłon: 258
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Ubić, powoli dosypując 10 dag cukru. Ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Ciasto wymieszać łyżką. Rozsmarować je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 8 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Ostrożnie usunąć pergamin.
Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć w rulon i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Jagody przebrać, szybko opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Odłożyć nieco jagód do dekoracji, resztę zmiksować. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Połączyć ją z twarożkiem.
Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z tężejącą masą serową. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, zostawiając wolne brzegi (po około 1 cm z każdej strony). Na serowy krem łyżeczką nałożyć małe porcje musu jagodowego. Ciasto ponownie zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Czekoladę połamać na kawałeczki, wrzucić do garnka i podgrzewać, aż się stopi. Częścią czekolady posmarować wierzch rolady. Resztę rozsmarować na płaskim dużym talerzu. Poczekać, aż czekolada ponownie stwardnieje. Wówczas metalową łopatką zeskrobać grube wiórki. Ciasto udekorować odłożonymi jagodami oraz wiórkami czekolady.Źródło: Życie na gorąco