Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jagodowa rolada w czekoladzie"
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5478
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5516
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3725
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2058
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5478
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5516
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Ubić, powoli dosypując 10 dag cukru. Ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać z żółtkami.
Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Ciasto wymieszać łyżką. Rozsmarować je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 8 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną łyżką cukru. Ostrożnie usunąć pergamin.
Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć w rulon i odstawić do wystudzenia.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Jagody przebrać, szybko opłukać pod bieżącą wodą i dokładnie osączyć. Odłożyć nieco jagód do dekoracji, resztę zmiksować. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Połączyć ją z twarożkiem.
Odstawić na około 20 minut w chłodne miejsce.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Wymieszać z tężejącą masą serową. Wystudzony biszkopt ostrożnie rozwinąć. Posmarować przygotowanym kremem, zostawiając wolne brzegi (po około 1 cm z każdej strony). Na serowy krem łyżeczką nałożyć małe porcje musu jagodowego. Ciasto ponownie zrolować wzdłuż dłuższego boku. Włożyć do lodówki na 3 godziny.
Czekoladę połamać na kawałeczki, wrzucić do garnka i podgrzewać, aż się stopi. Częścią czekolady posmarować wierzch rolady. Resztę rozsmarować na płaskim dużym talerzu. Poczekać, aż czekolada ponownie stwardnieje. Wówczas metalową łopatką zeskrobać grube wiórki. Ciasto udekorować odłożonymi jagodami oraz wiórkami czekolady.Źródło: Życie na gorąco