Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Keks czekoladowy"
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8012
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8012
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 290
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 107
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2175
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 692
Składniki
Białą czekoladę drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj margarynę i rozgrzej w kąpieli wodnej. Mieszaj, aż się rozpuszczą.
Żółtka ubij z cukrem pudrem w kąpieli wodnej na puszystą pianę. Dodaj do kremu czekoladowego i wymieszaj.
Formę wyłóż folią spożywczą, na dnie rozsmaruj małą ilość kremu. Część wafli poukładaj ciasno obok siebie tak, by z boku pozostało 2-3 cm kremu. Wokół wafli nasyp trochę suszonych borówek.
Wszystko to przykryj warstwą kremu i znów układaj wafle i borówki. Powtórz te czynności, aż wyczerpią się wszystkie . Keks wstaw na noc do lodówki do stężenia.
Następnego dnia wyjmij keks z formy. Zdejmij folię. Rozpuść gorzką czekoladę (lub gotową polewę) w kąpieli wodnej i udekoruj ciasto esami-floresami oraz żurawiną.
<strong> (bez czasu chłodzenia): 40 minut. Porcja: 321 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie