Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Krówka z masą i polewą"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1223
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1223
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 104
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 38
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1031
Składniki
. Ciasto: Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtka i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto, które dzielimy na dwie części i cienko wałkujemy.
Pieczemy w temperaturze 175oC na jasny kolor. Jeden placek ciasta smarujemy dżemem, przykrywamy go drugim plackiem.
Masa: Obydwa rodzaje mąki i cukier waniliowy mieszamy w szklance zimnego mleka. Wlewamy do reszty gotującego się mleka, gotujemy budyń. Pokrojone na kawałki masło dodajemy do budyniu, mieszamy tak długo, aż tłuszcz się całkowicie wchłonie. Gorącą masę wylewamy na ciasto.
Polewa: Śmietanę z cukrem gotujemy, aż zgęstnieje, dodajemy zmielone orzechy włoskie i łyżkę wody. Ciepłą polewę wylewamy na masę budyniową. Dekorujemy według uznania.
Wartość odżywcza jednej porcji: 865 kcal, Białko:17 g,Tłuszcz: 59 g,Węglowodany: 98 g
Czas przygotowania 120 minut. Cena jednej porcji około 1 złŹródło: Rewia