Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kruche babeczki z masą budyniową"
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3517
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 361
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1738
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3517
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 361
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1738
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj zimne masło pokrojone na małe kawałki. Wsyp sól, skórkę, cukier puder i cukier waniliowy. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj żółtka oraz 1–2 łyżki zimnej wody.
Szybko rękoma zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut. Foremki do babeczek posmaruj masłem i wysyp mąką. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj na cienki placek.
Powycinaj z niego krążki. Wylep nimi foremki. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Spody do babeczek piecz 20 minut w temp. 180oC.
W tym czasie proszek budyniowy wymieszaj z 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotuj z cukrem. Wlej rozrobiony budyń. Gotuj dalej, aż masa zgęstnieje.
Budyń przełóż do szprycy cukierniczej. Do każdej babeczki wyciśnij sporą rozetkę budyniu. Truskawki umyj, oczyść, potnij w plasterki. Udekoruj nimi wierzchy babeczek. Posyp pistacjami. Ozdób listkami mięty.Źródło: Naj