Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 229
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 280
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 94
Kotlety z delikatnego mięsa z piersi kurczaka faszerowane pieczarkami z cebul...
Odsłon: 229
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 280
Propozycja na wykwintny deser z nutą rumu.
Odsłon: 94
Składniki
Biszkopt: Białka ubić z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Następnie dosypać obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (22 x 37 cm) i piec w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut. ( termoobieg)
Bułeczki zalać 2 szklankami zimnego mleka i odstawić, żeby zmiękły, następnie rozdrobnić widelcem. Kiedy będą już całkiem rozmoczone, zmiksować na jednolitą masę blenderem. Pozostałą szklankę mleka zagotować z cukrem, dodać przygotowane bułki, wiórki kokosowe i cukier waniliowy, gotować 5 minut, cały czas mieszając. Odstawić masę do ostygnięcia.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników.Biszkopt przekroić na 2 blaty. Pierwszy posmarować dżemem.Na dżem wyłożyć 3/4 masy, przykryć drugim plackiem i wyłożyć resztę kremu. Rozsmarować równo na powierzchni.
Posypka: Przygotować posypkę na wierzch: masło roztopić na patelni, na małym ogniu. Dodać cukier, mieszać, aż się rozpuści. Dopiero wtedy wsypać wiórki. Mieszać, aż posypka będzie miała złoty kolor. Ciepłą posypkę przesypać do miseczki i zostawić, by lekko przestygła.Na wierzchu ciasta rozłożyć jeszcze ciepłą posypkę. Lekko wklepać ją w ciasto, by się trzymała.Gotowe ciasto wstawić do lodówki.