Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Lekkie ciasto z owocami"
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 202
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22448
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Szybciutka i smaczna żelka owocowa. Orzeźwi smak każdego ciasta.
Odsłon: 202
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 22448
Bardzo prosta, szybka w wykonaniu i smaczna sałatka do obiadu że składników z...
Odsłon: 229
Składniki
Margarynę roztop w rondelku lub kuchence mikrofalowej. Odstaw do ostygnięcia. Owoce umyj i osusz. Jeśli używasz owoców mrożonych, rozmroź je wcześniej i osącz na sicie z nadmiaru soku.
Jajka dokładnie umyj i rozbij. Oddziel żółtka od białek. Do miski włóż białka, dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj po łyżce cukru wymieszanego z cukrem wanilinowym.
Nie przerywając miksowania stopniowo dodawaj żółtka, przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Następnie dodaj lekko przestudzony tłuszcz i delikatnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Blachę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto, na wierzchu ułóż owoce. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, piecz ciasto ok. 60 min. Po wystudzeniu ciasta oprósz je z wierzchu cukrem pudrem.
<strong>: 80 minut. Porcja: 260 kilokalorii.</strong>Źródło: Świat i Ludzie