Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane cynamonki to miękkie ciasteczka, które są chrupiące na brzegach i lekko ciągnące się w środku. Najlepiej przygotowywać je jesienią i zimą, a z pewnością są obowiązkowym świątecznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ich przygotowanie jest bardzo szybko. Wystarczy kwadrans mieszania i 10 minut w piekarniku! Ciasteczka charakteryzują się bardzo wyczuwalnym smakiem cynamonu, a cukrowa posypka nadaje wyjątkowej słodyczy.
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Ten przepis to idealna propozycja na słodkie śniadanie lub deser, który zachw...
Odsłon: 12
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 61
Krem przygotowany do ciasta na święto dziadka. Krem śmietankowy z mascarpone...
Odsłon: 120
Składniki
Utrzyj masło z cukrem do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Mieszaj przez kolejne 2 minuty. Wmieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Mieszaj do połączenia wszystkich składników. Dodaj 2 łyżki mleka. Jeśli masa jest dalej zbyt sucha i krucha, dodaj kolejną łyżkę. Ciasto powinno być elastyczne i móc łatwo uformować się z kulę.
Uformuj kulę i owiń ją w folię spożywczą. Wstaw ciasto do lodówki na ok. 30 minut. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą cukier z cynamonem do obtoczenia. Ciasto wyjmij z lodówki i uformuj kulki o średnicy ok. 4 cm. Obtocz je w mieszance cukru i cynamonu. Kuleczki odkładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociśnij każdą kulkę, spłaszczając ją do postaci ciasteczka.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 st. Celsjusza. Maślane cynamonki piecz przez 10-12 minut, a następnie je wyjmij i pozostaw do ostygnięcia na kilka minut. Ciasteczka przechowuj w szczelnym pojemniku.