Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wielkanoc juz niedługo, dzisiejszym przepisem chce zainspirować Was do zrobienia pysznego mazurka, z moim lubionym, solonym karmelem.
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 75
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14931
Moja kolejna propozycja dla makaroniarzy.
Odsłon: 75
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 14931
Składniki
Składniki na ciasto posiekać nożem a następnie zagnieść szybko na jednolita masę. Gotowe ciasto zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Dno prostokątnej blachy o wymiarach 20 x30 cm wyłożyć pergaminem. Odleżakowane ciasto wyjąc z lodówki i odciąć z niego 1/3 ciasta. Ciasto rozwałkować na cienki placek i wyłożyć na dnie blachy do pieczenia. Z pozostałego ciasta uformować wałeczki, które można zapleść w warkocz, lub odcisnąć na nich wzory łyżeczką lub widelcem. Z przygotowanych wałeczków uformować na cieście brzegi. Jeśli zostanie ciasta, wykroić z niego wielkanocne ciasteczka, będzie nimi można ozdobić mazurek. Dno ciasta nakłuć widelcem. Piec w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół , 20 -30 minut.
Zrobić karmel: Do garnuszka wsypać cukier i zalać go woda. Całość zagotować na małym grzaniu, nie mieszać. Kiedy cukier się rozpuści i przybierze bursztynowy kolor zdjąć go z grzania i bardzo ostrożnie wlać do niego śmietanę. Całość dobrze wymieszać. UWAGA! Karmel zacznie się bardzo pienić. Następnie garnek ponownie postawić na małym grzaniu i pogotować 2 -3 minuty, mieszając. Po tym czasie, garnek zdjąć z kuchenki i rozpuścić w nim masło i sól. Odstawić na bok aby lekko przestygł i lekko przestudzony wylać na upieczone ciasto. Mazurek udekorować według uznania. Smacznego!