Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku.
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 49
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 302
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 314
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 432
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 49
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 302
To nietypowy sposób na podanie zwykłych owoców. Na pewno zaskoczysz nim znajo...
Odsłon: 314
Nie ma nic lepszego na śniadanko niż pyszne chrupiące i jeszcze ciepłe bułki...
Odsłon: 432
Składniki
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna porcjami wsypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam. Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia. Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.
Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam. W to wdrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną polewą polałam ciasto. Wstawiłam je do lodówki aby stężało.