Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25142
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 216
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25142
Składniki
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna porcjami wsypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam. Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia. Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.
Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam. W to wdrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną polewą polałam ciasto. Wstawiłam je do lodówki aby stężało.