Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku.
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 119
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 231
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23514
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 306
Placuszki te są idealnym przemytnikiem warzyw i owoców dla tych, którzy są z...
Odsłon: 119
dziś zapraszam Was na rewelacyjne, domowe drożdżówki, bułeczki z serem i lukr...
Odsłon: 231
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 23514
Pączki wiedeńskie, pączki hiszpańskie czy gniazdka - bez względu na nazwę to...
Odsłon: 306
Składniki
Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna porcjami wsypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym żółtku. Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam. Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście. Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia. Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.
Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam. W to wdrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowaną polewą polałam ciasto. Wstawiłam je do lodówki aby stężało.