Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moczka ma wygląd rzadkiej marmolady śliwkowej, z widocznymi kawałkami orzechów, migdałów, ugotowanych owoców suszonych oraz innych bakalii. Potrawa jest gęsta, zawierająca kawałki orzechów, migdałów, ugotowanych owoców oraz bakalii. Ma smak czekoladowego piernika, lekko słodki. Wyczuwalny specyficzny smak orzechów, suszonych śliwek i agrestu. Zapach piernika i czekolady.
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1130
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1297
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 537
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 1130
Kiedy przejedzą ci się świąteczne makowce i pierniki, pomyśl o lekkim cieście...
Odsłon: 1297
Puszysty sernik na spodzie Twix łączy w sobie kremową, delikatną konsystencję...
Odsłon: 537
Składniki
Pół kilograma suszonych śliwek namoczyć poprzedniego dnia w 2 litrach przegotowanej i ostudzonej wody. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie na małym ogniu tak długo, żeby się rozgotowały dodając resztę suszonych owoców. Przetrzeć przez sito, żeby odeszły pestki. Z 2 łyżek masła i 2 łyżek mąki zrobić ciemną zasmażkę (masło musi zbrunatnieć). Zagęścić zasmażką śliwkową moczkę. Utrzeć na tarce kawałek czerstwego piernika (najczęściej zostawia się kawałek piernika z poprzedniej Wigilii), dodać do zupy. Jeśli za gęsta, dodać kompotu śliwkowego, doprawić cukrem, cynamonem i odrobiną soli .dodać bakalie gotować jeszcze z 20 minut.