Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Morelowe kruche ciasteczka"
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1287
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 784
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1413
Składniki
Zrób dżem morelowy. Gotuj morele w szklance wody z cukrem ok. 15 minut, aż zmiękną, cukier dobrze się rozpuści, a nadmiar wody odparuje. Odstaw ugotowany dżem, zmiksuj i ostudź.
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Utrzyj mikserem masło z cukrem na puszysty krem. Wymieszaj obie mąki, połącz delikatnie z masą. Zrób z ciasta wałek i pokrój go na plasterki. Każdy rozgnieć lekko widelcem. Ułóż ciasteczka na blasze i wstaw do piekarnika na 30 minut, aż się zezłocą. Ostudź.
Przełóż ciasteczka dżemem morelowym. Ułóż na talerzu i posyp cukrem pudrem.
Czas przygotowania: 75 minut • porcja: 412 kcal • koszt: ok. 2 zł • dla 4 osóbŹródło: Olivia