Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Murzynek z kremem"
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 368
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9118
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 368
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104604
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 357
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9118
Składniki
Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę.
Następnie odlej z niej 1/2 szkl. Resztę masy przestudź. Dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy.
Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie z wierzchu, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).
Upieczone ciasto przestudź. Zetnij górę, aby było płaskie, posmaruj z wierzchu odłożoną czekoladową masą.
Przygotuj krem: Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż na ostudzone ciasto z polewą. Możesz dodatkowo przybrać dowolnymi owocami.Źródło: Świat kobiety