Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Murzynek z kremem"
Makaron z mięsem i dynią to idealne połączenie na jesienne dni. Esencjonalny...
Odsłon: 1264
smaczna pieczeń na niedzielny obiad.
Odsłon: 108
Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna...
Odsłon: 1109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 101
Makaron z mięsem i dynią to idealne połączenie na jesienne dni. Esencjonalny...
Odsłon: 1264
smaczna pieczeń na niedzielny obiad.
Odsłon: 108
Zupa grzybowa z tymiankiem jest niezwykle aromatyczna, rozgrzewająca i pełna...
Odsłon: 1109
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 101
Składniki
Masło, 1/2 szkl. wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę.
Następnie odlej z niej 1/2 szkl. Resztę masy przestudź. Dodaj mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Ciasto przelej do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy.
Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie z wierzchu, a wkładany w niego drewniany patyczek jest suchy).
Upieczone ciasto przestudź. Zetnij górę, aby było płaskie, posmaruj z wierzchu odłożoną czekoladową masą.
Przygotuj krem: Śmietanę ubij na sztywno, wymieszaj mikserem z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. Wyłóż na ostudzone ciasto z polewą. Możesz dodatkowo przybrać dowolnymi owocami.Źródło: Świat kobiety