Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszelki z marcepanem"
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6393
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 6393
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154823
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1044
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 467
Składniki
Puszkę z mlekiem zanurz w garnku z wodą i pozostaw na małym ogniu na 2 godziny, aby mleko się zagotowało. Otwórz puszkę, gdy wystygnie.
Przesiej mąkę z cukrem. Dodaj mielone migdały, żółtka oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto i wciśnij je do wysmarowanych foremek. Piecz ciasteczka w temperaturze 180° C przez ok. 12 minut. Wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Umyj i osusz foremki do muszelek. Następnie stopniowo wciśnij w nie kawałki masy marcepanowej i ostrożnie wyjmij.
Zagotowane, schłodzone mleko ubij z masłem na gładki krem. Napełnij nim upieczone ciasteczka. Na wierzch połóż po czereśni i dociśnij muszelką z marcepana.
Czas przygotowania: ok. 150 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.Źródło: Na żywo