Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszelki z marcepanem"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11663
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1261
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12266
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2919
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11663
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1261
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12266
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 2919
Składniki
Puszkę z mlekiem zanurz w garnku z wodą i pozostaw na małym ogniu na 2 godziny, aby mleko się zagotowało. Otwórz puszkę, gdy wystygnie.
Przesiej mąkę z cukrem. Dodaj mielone migdały, żółtka oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto i wciśnij je do wysmarowanych foremek. Piecz ciasteczka w temperaturze 180° C przez ok. 12 minut. Wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Umyj i osusz foremki do muszelek. Następnie stopniowo wciśnij w nie kawałki masy marcepanowej i ostrożnie wyjmij.
Zagotowane, schłodzone mleko ubij z masłem na gładki krem. Napełnij nim upieczone ciasteczka. Na wierzch połóż po czereśni i dociśnij muszelką z marcepana.
Czas przygotowania: ok. 150 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.Źródło: Na żywo