Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Piaskowy jabłecznik na maślance"
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13661
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 80
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 97
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 319
Pierogi po zbójnicku z pewnością zadowolą każdego głodomora. Mięciutkie ciast...
Odsłon: 13661
Nie ma nic lepszego niż tort czekoladowy! Ciasto łatwo się kroi, jest wilgotn...
Odsłon: 80
Tagiatelle a'la carbonara to proste i smaczne danie nawiązujące do klasycznej...
Odsłon: 97
Zupa marchewkowa to propozycja na lekkie i szybkie danie, które świetnie rozg...
Odsłon: 319
Składniki
Masło utrzyj z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta, kolejno wbij do niej jajka. Dołóż skórkę z cytryny oraz limonki. Mieszaj i porcjami, na przemian dodawaj maślankę oraz obie mąki i proszek.
Ciasto ucieraj jeszcze kilka minut mikserem, aż wszystkie dobrze się połączą. Jabłka obierz, przetnij wzdłuż na pół. Wytnij środki z pestkami. Połówki jabłek dosyć głęboko ponacinaj (po wypukłej stronie). Natychmiast skrop sokiem z cytryny.
Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz tartą bułką. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Rozłóż na nim jabłka. Placek wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz przez godzinę. Zanim ciasto wystygnie, posmaruj je konfiturą.Źródło: Tina