Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja dzisiejsza propozycja to placek drożdżowy ze śliwkami. Śliwki są to owoce nieco kwaskowe, więc doskonale komponują się ze słodkim ciastem drożdżowym. Trzeba jednak pamiętać aby śliwki w cieście były ułożone skórką do ciasta inaczej może wyjść zakalec. Moim zdaniem jest to uniwersalne ciasto na różne okazje. Zarówno na spotkanie w kameralnym gronie, jak i na większe przyjęcie.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 481
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Ciasto drożdżowe: Świeże drożdże łączymy z łyżką cukru, mąki i mleka. Tworzymy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy. Mąkę, cukier, ciepłe mleko, masło, jajka oraz wyrośnięty rozczyn łączymy ze sobą zagniatając ciasto. Odstawiamy na 1-1,5 godzin. Ponownie zagniatamy. Śliwki myjemy i usuwamy pestki. Śliwki układamy skórką do wewnątrz do ciasta. Odstawiamy ciasto na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Cukier, mąkę i masło mieszamy tworząc kruszonkę. Posypujemy nią ciasto. Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Studzimy.
Zapraszam do mojego bloga !