Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Placek wiśniowy z migdałową posypką"
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1204
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 149
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 466
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 72
Składniki
Mleko lekko podgrzej. Wsyp do niego 1/2 szkl. cukru, wkrusz drożdże i mieszaj, aż się rozpuszczą. Do miski przesiej 3 szkl. mąki. Dodaj 1/3 kostki masła masła oraz jajka. Wlej drożdże rozpuszczone w mleku.
Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Odstaw je pod przykryciem na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie marcepan pokrój na kawałeczki. Dodaj resztę cukru, masła i mąki. Zagnieć kruszonkę. Włóż ją do lodówki.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Blachę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Ciasto rozwałkuj. Plackiem wylep spód i brzegi blachy. Na ciasto wyłóż konfiturę, równomiernie ją rozsmaruj.
Następnie posyp kruszonką i płatkami migdałowymi. Odstaw jeszcze na 30 minut. Potem wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 °C. Piecz ok. 40 minut. Wystudź. Podawaj, np. z bitą śmietaną.Źródło: Naj